Waals onderzoek bevestigt: transfers verarmen Vlaanderen.

Zonder de miljardentransfers naar Wallonië zou Vlaanderen een budgettair overschot hebben van bijna 8 miljard euro. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Namen.

Vlaanderen verkeert momenteel in zwaar weer. Het Rekenhof maakte afgelopen week nog bekend dat Vlaanderen tegen eind 2015 zal opkijken tegen een schuldenberg van 20 miljard euro. Intussen probeert de Vlaamse regering de gaten te dichten met allerhande belastingverhogingen. Zo krijgt de Vlaming een verhoogde water- en elektriciteitsfactuur, een verdubbeling van de zorgverzekering, duurder openbaar vervoer, duurdere kinderopvang en nog wat verdoken taksen door de strot geduwd. De vele beloften van de N-VA over belastingverlagingen ten spijt.

Marketing

Deze belastingverhogingen waren echter niet nodig indien de miljardentransfers naar Wallonië zouden ophouden, stelt een nieuw onderzoek van de Universiteit van Namen. Vlaanderen zou zelfs een ruim overschot boeken van 3,5 procent. Goed voor bijna 8 miljard euro. Hiermee zou Vlaanderen eindelijk een sociaal beleid op maat van de Vlaming kunnen voeren. Denken we maar aan de torenhoge tarieven voor onze rusthuisbewoners, de ellenlange wachtlijsten bij de sociale huisvesting of de structurele tekorten in de welzijnssector en het onderwijs. Het was dan ook bijzonder pijnlijk dat N-VA kopstuk, Jan Jambon de transfers onlangs nog wegwuifde. “De miljardentransfers zijn alleen goed als marketinginstrument van de N-VA, maar in feite interesseert het ons niet”, stelde de vicepremier begin deze maand.

Vlaamse strijd, sociale strijd

De massale en decennialange transfers vanuit Vlaanderen hebben Wallonië bovendien nog geen millimeter vooruit geholpen. Ook en vooral Wallonië heeft de verantwoordelijkheidszin, de dwang, de motivatie en de focus nodig die onafhankelijkheid onvermijdelijk met zich zal meebrengen. Het is dus ook ten behoeve van Wallonië dat het Vlaams Belang strijdt voor de ontbinding van de Belgische staatsstructuur en de stichting van een onafhankelijke Vlaamse staat. Het is ook ten behoeve van Wallonië dat het Vlaams Belang, in afwachting van die onafhankelijke Vlaamse staat, een totale fiscale autonomie voor Vlaanderen en Wallonië bepleit en een pleidooi houdt voor een splitsing van de sociale zekerheid. De leuze ‘Vlaamse strijd, sociale strijd’ is meer dan ooit aan de orde.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...